Chemische Feitelijkheden

nagy hímvessző


Weiterlesen  

Veroudering - Onontkoombaar verval
Chemische Feitelijkheden, Chemie, Life Sciences, 2016, Schrijven
vrijdag, 24 juni 2016

http://abiti-da-sposo.it/ abiti-da-sposo CF VerouderingOuder worden gaat vanzelf, maar veroudering is een gecompliceerd proces. Alles wat bijdraagt aan het verval van een systeem; een mens, dier of ding, is veroudering. Slijtage, ziekte en sterven zijn onderdelen ervan. Mensen en de meeste andere organismen verouderen deels doordat onze genen niet perfect staan afgesteld. Maar we verouderen ook door pech: we staan bloot aan bijvoorbeeld zonnestraling of toxische stoffen waardoor we eerder ouder worden. En gezond leven draagt weer bij aan het vertragen van het proces. Onze genen zijn gelukkig goed in het opruimen van de schade, maar zoals gezegd niet perfect waardoor schade ophoopt. Cellen zijn zo geprogrammeerd dat ze afsterven als ze kapot zijn en stamcellen vernieuwen vervolgens het weefsel. Verder is een goed metabolisme van cruciaal belang. Onderdelen daarvan zijn de hormoonhuishouding, eiwithuishouding en de energiehuishouding van mitochondriën. Daarin blijkt een enzymcomplex centraal te staan dat onder andere faam verwierf als doelwit van resveratrol en rapamycine. Veel onderzoek wordt gedaan aan het begrijpen van al deze processen, zodat we meer invloed kunnen uitoefenen op gezond ouder worden.

http://abiti-da-sposo.it/ this website  

 
Silicium - veelzijdig tegen wil en dank
Chemische Feitelijkheden, Chemie, Techniek algemeen, Duurzame energie, 2016, Schrijven
vrijdag, 01 april 2016

visit CF323 SiliciumAl twee miljoen jaar geleden maakten mensachtigen gereedschap van vuursteen, dat bestaat uit een verbinding van het element silicium. Glas, dat is gemaakt van hetzelfde materiaal, namelijk siliciumdioxide, is al sinds de Egyptenaren bekend en bemind. Glas bestaat er in zoveel vormen dat het niet weg te denken is uit onze samenleving, van tafelwaren tot ruiten en laboratoriumglas tot isolatiemateriaal. Het materiaal heeft de meest uiteenlopende eigenschappen, allemaal voortkomend uit kleine toevoegingen van andere elementen aan siliciumdioxide.

 
IJzer - Oersterk in verbinding
Chemische Feitelijkheden, Chemie, 2015
vrijdag, 05 juni 2015

http://au.adults-dating.com/ see here CF IJzerEenderde van de aarde bestaat uit het element ijzer. En ook in de ruimte komt het zoveel voor, dat er meteorieten op aarde zijn geland die bijna helemaal uit ijzer bestaan. De eerste ijzeren voorwerpen maakten mensen duizenden jaren geleden dan ook van meteorietijzer. In het recente verleden heeft ijzer de industrialisatie van Nederland op gang geholpen in de 18e eeuw. In de bodem van de Achterhoek was zoveel ijzererts te vinden dat er grote ijzerfabrieken werden gebouwd. Daarin wordt ijzererts met kool verhit tot het gesmolten zuivere ijzer zich afscheidt en kan worden verwerkt. Hoogovens werken nog steeds op die manier.

visit

 
Tissue engineering - nieuwe ledematen
Chemische Feitelijkheden, Chemie, Life Sciences, 2014
woensdag, 18 juni 2014

http://fr.adults-dating.com/ fr.adults-dating.com

http://incontri-mature.it/ Vedere qui Een muis met een mensenoor op zijn rug baarde eind jaren negentig opzien. Wetenschappers waren erin geslaagd een bioafbreekbare mal in de vorm van een oor te bekleden met cellen en te plaatsen onder de huid van een muis, zodat de cellen gaan groeien. Nu was dit geen echt, werkend oor, maar het principe was bewezen: het is mogelijk om cellen te laten groeien op een drager, zodanig dat ze oud of kapot weefsel kunnen vervangen en vernieuwen. Inmiddels is het mogelijk om een stuk kraakbeen, bot, een blaas of bloedvat nieuw te maken. Een groot voordeel boven de huidige methodes om kapot weefsel te vervangen, bijvoorbeeld een stent in een bloedvat of een kunstheup, is dat zich nieuw weefsel vormt dat niet van echt te onderscheiden is. Het weefsel is niet opgelapt, maar vervangen door nieuw, levend materiaal.

http://it.adults-dating.com/ it.adults-dating Tissue engineering houdt zich bezig met de technieken om dat mogelijk te maken. Biologen isoleren en kweken de juiste cellen en onderzoeken hoe ze het best in het lichaam groeien. Chemici ontwikkelen materialen die als drager en groeimedium kunnen dienen voor cellen. Dat zijn vaak natuurlijke polymeren zoals collageen, gelatine of alginaat. Die stoffen zijn zo stevig dat ze in de vorm van het nieuwe weefsel zijn te maken, bijvoorbeeld een stuk kraakbeen. Voor elke toepassing gelden andere eisen: bot moet heel hard en sterk zijn, een bloedvat of nieuw stuk huid elastisch en buigzaam. Het perfecte materiaal ontwikkelen met de juiste eigenschappen voor elk soort weefsel is een grote uitdaging.

http://it.adults-dating.com/ this website  

 
Vloeibare kristallen - Bijzonder beeld
Chemische Feitelijkheden, Chemie, Techniek algemeen, Nanotechnologie, 2014
dinsdag, 01 april 2014

http://nl.adults-dating.com/ see here We gebruiken ze dagelijks, laptops, smartphones, digitale horloges en rekenmachines met een liquid christal display (lcd). Die beeldschermen kunnen niet zonder vloeibaar kristal, een bijzondere stoffase die een Oostenrijkse botanicus per toeval ontdekte.

http://no.adults-dating.com/ se her Het materiaal gedraagt zich als een vloeistof, maar verstrooit ook licht. En net als kristallen is het beïnvloedbaar door elektrische velden. Dat betekent dat de moleculen, in tegenstelling tot in een normale vloeistof, enigszins geordend zijn zoals in een kristal. De moleculen in het vloeibare kristal hebben een stijf middenstuk, een staaf bijvoorbeeld, voorzien van flexibele zijarmen. De staven ordenen zich op allerlei manieren, in laagjes, kolommen of zelfs wenteltrappen. De ordening geeft bijzondere eigenschappen die ook nog eens afhangen van de richting waarin je door het materiaal kijkt. Zo is de breking van licht anders van voor naar achter dan van links naar rechts. Dit verschil in brekingsindex zorgt onder meer voor de karakteristieke plaatjes vergelijkbaar met die van zeepbellen. De werking van een lcd draait volledig om de unieke eigenschap om licht af te buigen of te draaien. Onderzoekers ontwikkelen nog steeds nieuwe materialen om beeldschermen scherper en sneller te maken of voor toepassing als sensor om temperatuur te meten en vocht of chemicaliën te detecteren.

 

 
Papier - IJzersterk biopolymeer
Chemische Feitelijkheden, Chemie, 2013
maandag, 01 juli 2013

Papier is alledaags maar waardevol. We schrijven en printen erop, pakken ermee in en vegen er viezigheid mee schoon. En in Japan bouwen ze er zelfs huizen van. Het bestaat vrijwel uitsluitend uit cellulose, een natuurlijk biopolymeer en het hoofdbestanddeel van hout. Nieuw krantenpapier en kartonnen dozen bestaan voor driekwart uit hergebruikt papier. We zamelen in Nederland namelijk vrijwel al het recyclebare papier in. Daarmee behoort Nederland tot de top van de wereld. Toch zijn er nog veel bomen nodig om de grondstof aan te vullen.

De papierindustrie plant weliswaar steeds nieuwe bomen, maar jaarlijks wordt wel tien vierkante kilometer bos gekapt voor het papier dat we in Nederland gebruiken. Bovendien is er tien liter water nodig om een kilogram papier te maken, waarvan wij er gemiddeld 200 per jaar verbruiken. Het zuiveren van dat water en het drogen van het verse papier kost veel energie. De sector zoekt dan ook naar zowel alternatieve grondstoffen als duurzamer oplossingen. Zo kunnen ook stengels van bijvoorbeeld tomatenplanten of ander stro als grondstof dienen voor kartonnen dozen. En uit het proceswater van de papierfabriek kun je allerlei waardevolle verbindingen terugwinnen, zoals vetzuren. En de eerste voorzichtige stappen zijn gezet om ook uit ons huishoudelijk afvalwater cellulose terug te winnen.

 

 
Koper - essentieel element
Chemische Feitelijkheden, Chemie, 2013
woensdag, 27 maart 2013

CF KoperIn het nieuws hoor je vaak dat er weer koperen bovenleidingen zijn gestolen. Het kleurige metaal is zo veel waard dat dieven er hun leven voor wagen. Ook ons lichaam kan niet zonder. Voor de werking van computers en elektrische apparaten is het essentieel en zonder koper klinkt een orkest wel heel erg kaal.

Meer dan een miljard jaar geleden begon de kopertijd. Primitieve eencellige organismen op aarde gebruikten toen vooral ijzer in hun stofwisseling. Maar doordat de zuurstofconcentratie in de lucht langzaam steeg, daalde de hoeveelheid ijzer die ze konden gebruiken. IJzer reageert namelijk met zuurstof tot een onoplosbare verbinding. Het slaat neer als vaste stof, zodat organismen het niet meer kunnen opnemen. Koper was een bruikbaar alternatief. Dat bleek een gouden greep van de natuur: met koper kunnen eencellige organismen evolueren tot meercellige organismen. We danken ons bestaan dus mede aan het element.

Koper staat makkelijk elektronen af. Daardoor is het geschikt als actief onderdeel van een enzym of ander eiwit in biologische systemen zoals ons lichaam. Het zorgt voor het elektronentransport. Ook regelt het de reactiviteit van een zuurstofmolecuul in belangrijke biologische processen.

In weekdieren zorgt het voor het zuurstoftransport. Deze hebben letterlijk blauw bloed, omdat verbindingen met koper vaak blauw van kleur zijn. Verder is het element nuttig in katalysatoren om methanol te produceren of geneesmiddelen te synthetiseren.

 

 

 
Astrochemie - Reacties in de ruimte
Chemische Feitelijkheden, Chemie, 2012
woensdag, 20 juni 2012

Astrochemie omvat alles,van de chemie van jonge sterrenstelsels en sterren tot planeten, ons zonnestelsel en de aarde. De afstanden in het heelal zijn immens. Wat materie ophalen bij een ster lichtjaren verderop, om te kijken welke stoffen daarin zitten, lukt niet. Maar de vorming bestuderen van andere sterren en planeten eromheen levert veel informatie. Zo is sinds kort bekend dat er in gebieden waar sterren ontstaan genoeg water is voor duizenden aardse oceanen. Ook zijn er veel organische verbindingen aangetroffen in grote gas- en stofwolken rondom de sterren. Dat hebben wetenschappers ontdekt door met telescopen het heelal af te speuren. Dat er chemische reacties plaatsvinden in de ruimte is al verwonderlijk. De druk en de temperatuur zijn er vaak zo laag dat moleculen elkaar maar eens per maand tegenkomen. De astrochemie volgt dan ook niet alle aardse regels en levert soms exotische verbindingen op. Lange tijd veronderstelden onderzoekers dat chemie in de ruimte vooral in de gasfase plaatsvond. Maar onderzoek van de laatste decennia bracht nieuw inzicht: ook op het oppervlak van kleine stofdeeltjes vinden chemische reacties plaats. Daar worden zelfs moleculen gevonden die voorlopers zijn van het leven.

 

 

 
Goud - Een onmisbaar metaal
Publicaties, Chemische Feitelijkheden, Chemie, 2012
dinsdag, 10 januari 2012

CF277 - GoudVoor zo'n bekend element is er maar weinig van. De hele wereldvoorraad goud past makkelijk in vier Olympische zwembaden. Al eeuwenlang zoeken alchemisten naar de Steen der Wijzen om goud uit lood en andere elementen te maken. Dat is nog niemand gelukt, en dat is maar goed ook want dan was de waarde van goud zeker gedaald. Het was dan onmogelijk geworden om het als onderpand voor ons dagelijkse geldverkeer te gebruiken. Ook gouden sieraden hadden weinig waarde meer, ondanks de bijzondere glimmend gele kleur. Goud kun je niet maken behalve door een kernreactie. We delven het uit goudaderen en goudmijnen. Daar is een prijskaartje aan verbonden: voor een gouden ring van tien gram komt 18.000 kilo afval vrij. Het probleem is dat goud erg onreactief is. Het lost alleen op in aggressieve middelen zoals het sterke zuur koningswater en cyanide-oplossingen. Daarmee wordt gouderts gezuiverd. Toch heeft het element ook zijn goede kanten. Wetenschappers ontdekken steeds meer toepassingen in de geneeskunde. Goudverbindingen zijn effectief tegen reumatoide artritis. Nanobolletjes van goud kunnen ook als drager dienen voor kankermedicijnen. Ze leveren het geneesmiddel netjes bij de tumorcellen af, waar het zijn werk kan doen. Nederlands onderzoek laat zien dat minuscule goudstaafjes ook zelf tumoren kunnen vernietigen als je ze sterk verhit.

 

 
Koolstof - zeldzaam gewoon materiaal
2011, Chemische Feitelijkheden, Chemie
donderdag, 01 september 2011

Koolstof is zo'n gewoon en vertrouwd element dat je haast zou vergeten hoe bijzonder het is. We eten het dagelijks, ademen het uit en voeren het aan de auto, de planten en de huisdieren. Als onderdeel van DNA bepaalt het onze eigenschappen. We kunnen ermee lezen en schrijven, als het ware. Maar waarom koolstof? Er zijn meer dan honderd elementen bekend. Koolstof is niet het lichtste, zwaarste of meest overvloedige op aarde of in het universum. Eerder een middenmoter. Het kan een binding aangaan met vier buren, maar ook daarin is het niet uniek. Het bestaat in diverse vormen, waarvan grafiet en diamant de bekendste zijn. Maar ook andere elementen hebben verschillende verschijningsvormen. Wel vormt koolstof de grootste verscheidenheid aan moleculen in combinatie met andere elementen, van heel kleine zoals koolstofmonoxide tot enorm grote zoals DNA en andere polymeren. Er zijn miljoenen koolstofverbindingen bekend, waarvan het overgrote deel organisch is. Cruciaal voor het vormen van deze complexe bindingen is de manier waarop de elektronen de kern van een koolstofatoom omringen. Het resultaat is bijvoorbeeld een bijzonder materiaal als grafeen, een plat molecuul van slechts één atoom dik. Theoretici geloofden dat grafeen niet in werkelijkheid kon bestaan, maar twee Russische onderzoekers bewezen het tegendeel – onder andere op hun lab in Nijmegen. Ze wonnen er in 2010 de Nobelprijs mee.

 

 
Wasmiddelen - vuilverwijderaars
2010, Chemische Feitelijkheden, Chemie
maandag, 01 maart 2010

Zeep is al zo oud als de wereld. De Babyloniërs schreven het recept ervoor al op hun kleitabletten. De bereiding is eenvoudig: kook vet met loog. Dit levert een substantie op die allerlei vuil kan verwijderen. Lange tijd werden deze klassieke zepen ook gebruikt voor het schoonmaken van kleding. Maar in de moderne wasmiddelen is nauwelijks nog zeep te bekennen. Het zijn uitgekiende mengsels geworden van tientallen verschillende componenten, elk met hun specifieke werking. Er bestaan immers veel verschillende soorten vuil – denk maar aan vet, chocola, gras, modder en wijn. Elke vlek vereist een eigen verwijderingstactiek. Bovendien is het assortiment textielstoffen stevig uitgebreid; ook alle vezels vragen om een specifieke behandeling. En ten slotte moet er steeds milieuvriendelijker gewassen worden: met lagere temperaturen, minder water én in kortere tijd. Wasmiddelfabrikanten anticiperen op deze ontwikkelingen en passen hun producten voortdurend aan. Surfactanten, waaronder zeep en vele synthetische varianten, spelen een hoofdrol in het schoonmaakproces. Enzymen, bleeksystemen, kleurbeschermers, witmakers en waterontharders doen de rest. Fabrikanten maken er een gebalanceerd mengsel van dat aan al hun eisen voldoet.

 

 
Zonnecellen - Stralende toekomst
Publicaties, Chemische Feitelijkheden, 2009, Chemie, Duurzame energie
dinsdag, 03 november 2009

Energie uit de zon is er in overvloed. Genoeg om iedereen tot in lengte van dagen van stroom te voorzien, maar de kunst is om al die energie nuttig te gebruiken. Dat kan door er met een zonnecel elektrische stroom van te maken. De blauwe zonnepanelen van kristallijn silicium klaren die klus. Je ziet ze steeds vaker op daken van huizen, boten en caravans – of voor lokale stroomvoorziening zoals lichtbakens, boeien en pompen in weilanden. De huidige generaties zonnepanelen kunnen zo’n 12 tot 20 procent van het zonlicht benutten voor de opwekking van elektrische stroom. Schone stroom, maar helaas economisch nog niet rendabel. De omzetting moet efficiënter en de panelen moeten goedkoper worden. Beide ontwikkelingen zijn in volle gang. Dankzij nieuwe halfgeleiders met bijvoorbeeld koper en seleen en betere technologieën zoals het stapelen van zonnecellen stijgen de rendementen en dalen de kosten. Experts denken dat in 2020 het opwekken van zonnestroom in Nederland goedkoper is dan stroom uit het stopcontact. Voor de verdere toekomst zijn andere innovatieve oplossingen nodig. Er bestaan bijvoorbeeld al zonnecellen die niet gemaakt zijn van een anorganische halfgeleider maar van organische moleculen of geleidende polymeren. Wanneer wetenschappers hiermee stabiele panelen kunnen maken met een hoog rendement zouden ze het zonnepaneel van de toekomst in handen hebben: goedkoop, buigzaam en eenvoudig te produceren.

 

push up 2 tabletki na powiekszenie biustu

 
Biomassa - groene grondstof
Chemische Feitelijkheden, 2008, Chemie, Duurzame energie
zaterdag, 01 november 2008

Alles wat groeit en bloeit is biomassa. Variërend van landbouwgewassen als maïs, aardappelen en soja tot bosbouwproducten. En van dierlijke reststoffen als mest en slachtafval tot biologisch afbreekbaar afval uit industrie en huishoudens. Biomassa zit boordevol nuttige verbindingen. Zo bevatten soja, palmolie en koolzaad bijvoorbeeld bruikbare olie voor biodiesel en maïs, terwijl suikerbieten de grondstof leveren voor bioethanol. Nadeel van al deze gewassen is dat ze beslag leggen op kostbare landbouwgrond en dus concurreren met de voedselproductie. Maar gelukkig worden nieuwe en slimmere technologieën ontwikkeld die het mogelijk maken om biobrandstof te maken uit restmateriaal zoals stro en houtsnippers. En in de toekomst misschien wel uit algen die in zee groeien of in vijvers op schrale en voedselarme bodems. Biomassa is niet alleen geschikt als groene grondstof voor brandstof. Ook de chemische industrie profiteert. Die is traditioneel erg afhankelijk van fossiele energie en aardolieproducten, maar biomassa kan daar verandering in brengen: talloze verbindingen uit planten kunnen als nieuwe grondstof dienen voor bulkchemicaliën, bioplastics en zelfs farmaceutische producten.

 

 
Beton - daar kun je op bouwen
Chemische Feitelijkheden, 2008, Chemie
zaterdag, 01 maart 2008

Binnenkort staat in Dubai het hoogste gebouw ter wereld. Een kolos van zo’n achthonderd meter hoog, grotendeels gemaakt van beton. Zonder dit materiaal was het een onmogelijk project geweest, en datzelfde geldt bijvoorbeeld voor het aanleggen van de HSL. Ook het Colosseum in Rome had er vandaag niet meer gestaan als de Oude Romeinen het niet uit beton hadden opgetrokken. Wat maakt dit mengsel van cement, zand, grind en water zo’n ideaal bouwmateriaal? Voornamelijk de sterkte: sommige betonsoorten zijn zó sterk dat een kubus van amper 15x15x15 centimeter het gewicht van 450 personenauto’s kan dragen. Een tweede belangrijke eigenschap is de duurzaamheid. Beton gaat, mits goed geproduceerd, eeuwenlang mee.
Het maken van goed beton blijft een kunst. Het is geen kwestie van zomaar wat mengen: beton is een composiet die zorgvuldig moet worden samengesteld. De keuze van materialen, hoeveelheden en productiemethoden luistert zeer nauw, want dat bepaalt uiteindelijk de eigenschappen. Dankzij onderzoek wordt beton steeds sterker en lichter en geschikt voor nóg meer verschillende toepassingen. Er bestaat zelfs al beton dat zichzelf repareert.

 

 
Rubber - Rekbare polymeerketens
2007, Chemische Feitelijkheden, Chemie
donderdag, 01 november 2007

Al duizenden jaren geleden gebruikten mensen in Centraal- en Zuid-Amerika natuurrubber voor hun kleding en gebruiksvoorwerpen. Als basis diende latex, het sap van de rubberboom. Sinds de 19e eeuw kunnen chemici ook synthetisch rubber maken uit olieproducten. Karakteristieke eigenschap van rubber is de elasticiteit – denk maar aan het elastiekje dat gemaakt wordt van natuurrubber. Onbehandeld zijn rubberpolymeren echter helemaal niet elastisch. Daarvoor moet het materiaal eerst gevulkaniseerd worden: een proces waarbij zwavelbruggen crosslinks vormen tussen de polymeerketens. Meer dan tweederde van al het rubber dat wereldwijd wordt geproduceerd is nodig om (auto)banden te maken. In elk onderdeel van een band zitten twee of drie verschillende rubbersoorten. De precieze eigenschappen van deze rubbers worden bepaald door chemische toevoegingen, waaronder vulstoffen (zoals roet en silica) en hulpstoffen voor het vulkaniseren. Bandenmakers ontwikkelen ieder hun eigen geheime mix voor vulkanisatie. Onderzoekers breken zich ondertussen het hoofd over het goed mengen van de vulstoffen met het polymeer. Dat blijkt nog een hele opgave.

 

peniksen paksunnos  

 
Brandstofcel - brug tussen brandstof en elektriciteit
2007, Chemische Feitelijkheden, Chemie, Techniek algemeen, Duurzame energie
vrijdag, 01 juni 2007

Wereldwijd verbruiken we jaarlijks grofweg 450 triljoen Joules aan energie en volgens schattingen zal dit in 2030 nog eens met vijftig procent zijn toegenomen. Tot nu toe wordt de energiemarkt vrijwel volledig beheerst door fossiele brandstoffen. Dat levert niet alleen milieuproblemen op, maar bovendien raakt de voorraad op. Energie-experts denken dat waterstof, het kleinste element, kan bijdragen aan de oplossing voor deze problemen.

In zo’n nieuwe energiehuishouding speelt de brandstofcel een cruciale rol. Het apparaat produceert elektriciteit uit waterstof en zuurstof, met als afvalproduct water. Een schoner proces lijkt ondenkbaar. Er is wel een probleem: waar haal je waterstof vandaan? Onze planeet heeft meer dan genoeg op voorraad, maar niet in vrije vorm. Het meeste zit samen met zuurstof opgesloten in water. We kunnen waterstof dus niet delven, maar moeten het eerst maken. In combinatie met de brandstofcel biedt waterstof veel perspectieven. De benodigde technologie ontwikkelt zich in hoog tempo, maar de concurrentieslag met de klassieke brandstoffen lijkt nog niet gewonnen.

impotenca  

 
DNA sequencing - ontrafelen van de levenscode
2007, Chemische Feitelijkheden, Chemie, Life Sciences
donderdag, 01 maart 2007

DNA is het molecuul van het leven. De code waarin alle instructies voor onze cellen wordt geschreven bestaat uit de letters A, C, G en T: de vier basen die de bekende wenteltrapstructuur van DNA vormen. Het lezen van die code komt neer op het bepalen van de basenvolgorde, ook wel sequencing genoemd. Dit kunstje beheersen biochemici al dertig jaar. Maar dan met relatief kleine genomen of met delen van grotere genomen. Ontrafeling van het menselijke DNA met 3 miljard basenparen bleek heel wat moeilijker. In 1990 startte het eerste project om de sequentie van het menselijk genoom te bepalen. Sindsdien is de DNA-volgorde van liefst vijfennegentig procent van het menselijk genoom ontcijferd. Het geheim van die ontcijfering is de polymerase kettingreactie (PCR), waarbij de DNA-bouwstenen zich vanzelf aaneen rijgen. In 1977 ontwikkelde Frederick Sanger een methode waarmee de volgorde waarin dit gebeurt kan worden aflezen met een kleurcode. De oorspronkelijke aanpak was langzaam en arbeidsintensief. Tegenwoordig moet alles sneller en goedkoper. Slimme trucs en krachtige computers maken dat de nieuwste sequencers een miljard basenparen per run analyseren in plaats van een paar miljoen. Kosten: bijna een miljoen euro voor een compleet humaan genoom. Het ultieme doel is die prijs omlaag te brengen naar duizend euro. Maar dat gaat nog wel even duren.

 

 
Lasers - Gebundeld licht
2006, Chemische Feitelijkheden, Chemie, Techniek algemeen
woensdag, 01 november 2006

Toen ruim veertig jaar geleden de eerste laser werd gebouwd was eigenlijk helemaal niet duidelijk wat voor nut het apparaat zou hebben. Pas na de uitvinding van de glasvezelkabel in de jaren zeventig werden lasers gebruikt als communicatiemiddel. Sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit ons moderne leven: van CD-speler tot streepjescodescanner, van chirurgische scalpel tot lasapparaat – lasers zitten overal in.
Een laser is niet zomaar een sterke zaklamp. Bijzonder is dat de lichtdeeltjes allemaal tegelijkertijd én even snel trillen. Daardoor waaiert het licht niet snel uit en blijft het sterk geconcentreerd op één punt. Onderzoekers gebruiken die eigenschappen op allerlei manieren. Ze kunnen bijvoorbeeld aan eiwitmoleculen trekken en zo de kracht bepalen waarmee dat molecuul aan een oppervlak gebonden is. Ook is het mogelijk de laserbundel supersnel aan en uit te laten gaan. Het laserlicht fungeert dan zoals de flitser in een fototoestel: het bevriest snelle bewegingen. Wetenschappers kijken met deze superflitser naar chemische reacties, waardoor ze elektronen kunnen zien bewegen en zelfs kunnen manipuleren.

 

 
Vlamvertragers - Levensredders met een januskop
2006, Chemische Feitelijkheden, Chemie
zaterdag, 01 april 2006

Televisies, computers, kleding, bouwmaterialen, autobekleding, gordijnen – er is bijna geen materiaal of er zitten wel vlamvertragers in. Ze vallen nauwelijks meer weg te denken uit ons moderne leven. Zonder hun beschermende werking zou de schade bij branden veel groter zijn. Desondanks blijven brandvertragers een keuze tussen twee kwaden: er worden ongelukken door voorkomen, maar de verbindingen zélf zijn voor mens en milieu lang niet altijd zonder gevaar. Sommige broomhoudende verbindingen verstoren bijvoorbeeld de werking van het schildklierhormoon. Deze stoffen worden zelfs teruggevonden bij dieren die in de diepe oceaan leven, wat aangeeft dat ze zich ophopen in het milieu en daardoor tot ver van de bron schade kunnen aanrichten. Onderzoekers speuren dan ook naar oplossingen om materialen brandveilig te maken zonder schade te berokkenen aan mens en milieu. Belangrijkste punt daarbij is tegengaan dat vlamvertragers in het milieu terecht komen. Een heel ander probleem is dat vlamvertragers vaak de eigenschappen verslechteren van het materiaal waarin ze zitten. Inmiddels zijn daar een paar slimme oplossingen voor bedacht.

 

 
Geleidende polymeren - Buigzame elektriciteit
2005, Chemische Feitelijkheden, Chemie
dinsdag, 01 november 2005

Een oprolbaar computerscherm, tentdoek als zonnecel en een lichtgevend plafond. Het zijn geen hersenspinsels van een geflipte technoloog, maar toepassingsmogelijkheden van kunststoffen die stroom geleiden. Geleidende polymeren zijn eind jaren zeventig bij toeval ontdekt. Eveneens bij toeval bleek tien jaar later dat sommige polymeren licht uitzenden wanneer je er stroom op zet. Deze ontdekkingen openden de weg naar plastic transistoren, buigzame LED lampjes en oprolbare zonnecellen. Verlichting gemaakt van geleidende polymeren levert nog de nodige technische problemen op. Het blijkt lastig om mooi wit licht te maken. Ook een 'plastic' lamp die lang meegaat en tóch energiezuinig is, is nog niet gevonden. Maar veel toepassingen zijn al wel te koop, bijvoorbeeld in scheerapparaten en mobiele telefoons, een TV met plastic scherm komt over een paar jaar op de markt, zo verwachten de fabrikanten tenminste. Maar voor het zover is lijkt nog heel wat onderzoek nodig.

 

 

Powered by Multicategories Component for Joomla!1.5