Kernenergie: Zorg of zegen?
Bastienne Wentzel

31 mei 2005, Chemische Feitelijkheden

In 2013 moet de ruim dertig jaar oude kerncentrale in het Zeeuwse Borssele sluiten. Er is gespaard voor de ontmantelingskosten, maar als deze duurder zouden uitvallen staat de overheid garant voor de meerkosten. Verder kan de eigenaar (het energiebedrijf EPZ) een claim voor winstderving indienen, die kan oplopen tot een miljard euro. Vanwege de hoge kosten gaan er stemmen op om de centrale te laten doordraaien zolang hij veilig is.

Voorstanders van kernenergie betogen dat de stroom uit Borssele goedkoop en schoon is, zeker nu de centrale er toch al staat. Tegenstanders vinden dat we toekomstige generaties niet mogen opzadelen met ons radioactieve afval. Zij wijzen ook op de gevaren van ongelukken en terrorisme. Het afvalprobleem probeert men het hoofd te bieden door te kijken of opslag mogelijk is in graniet of kleilagen. De Europese Unie vindt dat een goede oplossing. De milieubeweging blijft echter tegen, die ziet liever dat we direct stoppen met het produceren van nog meer radioactief afval.

In deze Chemische Feitelijkheid
- De Context: Moet Borssele nu wel of niet sluiten? De voors en tegens van kernenergie op een rijtje.
- De Basis: Wat gebeurt er tijdens een kernreactie, en hoe maak je elektriciteit uit de enorme hoeveelheid energie die er bij vrijkomt?
- De Diepte: Wat moeten wij en onze kinderen doen met het radioactieve afval? Hergebruiken, opslaan, of onschadelijk maken?

Het volledige artikel is gepubliceerd als Chemische Feitelijkheid editie 47, no. 217, juni 2005.