Snelle test helpt corrosie voorkomen
Bastienne Wentzel


Corrosie kan enorme schade aanrichten aan producten of installaties. Vroegtijdig testen voorkomt deze schade, maar dat vereist kennis, ervaring en de juiste faciliteiten.

Jaarlijks gaat er zo’n 1 miljard euro verloren door corrosie, bijvoorbeeld omdat hele installaties stilgelegd moeten worden. Het is dus belangrijk om corrosie vroeg te onderkennen, vindt Jaap Hooijmans, corrosiespecialist bij ECN. “Het probleem is dat traditionele corrosietests heel lang duren, soms maanden. Dat is onacceptabel bijvoorbeeld bij het testen van een nieuw productieproces.”

Tijd besparen
ECN ontwikkelde daarom een andere testmethodiek op basis van elektrochemie om corrosie snel aan het licht te brengen. In speciale laboratoria worden met state of the art apparatuur versneld omstandigheden gesimuleerd die corrosieprocessen aan het licht brengen. “Dit is zeer specialistisch onderzoek. Vooral de interpretatie van de data vereist veel kennis. In de loop der jaren hebben wij honderden tests gedaan en methoden ontwikkeld. Daardoor kunnen wij bedrijven die met een corrosievraagstuk bij ons aankloppen meestal direct adviseren,” vertelt Hooijmans.
Een multidisciplinair team variërend van werktuigbouwkundigen en procestechnologen tot materiaalkundigen draagt hieraan bij. Wanneer corrosie vroeg ontdekt of voorkomen wordt scheelt dat een hoop schade voor bedrijven. De productie hoeft niet stilgelegd te worden voor reparaties of vervanging en er hoeven geen producten teruggeroepen te worden door vroegtijdige corrosie.

Coating tegen corrosie
Een voorbeeld is een bedrijf dat in Nederland een nieuwe coatinglijn wil opzetten voor autoonderdelen. Om te garanderen dat de onderdelen net zo goed gecoat worden als de originelen, testte ECN de productielijn. “Met de traditionele duurtests zou dat maanden duren. Wij konden de tests binnen een week uitvoeren” vertelt Hooijmans. “Daarmee is de ontwikkelingstijd van de nieuwe productielijn met maanden verkort.”

Wees er vroeg bij
Hooijmans ziet een verschuiving in het aanpakken van corrosie. “Voorheen werd ECN vaak ingeschakeld als er al corrosieschade is ontstaan. Wij kunnen dan de oorzaak achterhalen, het proces controleren en advies geven over de verbetering. Tegenwoordig helpen we vaker bij het controleren van het productieproces, dus voordat er schade ontstaat, om corrosie te voorkomen in plaats van te verhelpen. We kunnen zo de levensduur van producten of installaties verlengen en bedrijven veel kosten besparen.”

Dit artikel verscheen als nieuwsbericht op de website van ECN.