SoarCast
Erwin Voogt


App voor paragliding en kitesurfen aan de Nederlandse kust.
SoarCast combineert de weersvoorspelling met de werkelijke weer metingen.
Dit geeft een beter inzicht in het ontwikkelen van het weer.
Daarbij maakt SoarCast gebruik van het zeer nauwkeurige lokale weer model in plaats van een globaal weer model.

Eens moet de aardbol toch verzadigd zijn met weather apps, zou je denken. Toch is er een nieuwe: een weer app van eigen bodem, ontwikkeld door BMedia, speciaal voor soaren.

SoarCast is uniek door twee bijzondere kenmerken:
- De windmetingen worden weergegeven over de grafieken van de voorspelling, zodat je in één oogopslag kunt zien wat de waarde is van de voorspelling die dag.
- Er wordt gebruik gemaakt van het zeer nauwkeurige Harmonie model van het KNMI.
SoarCast is ontwikkeld door Roderick Jansen en Erwin Voogt (BMedia). Roderick heeft de website en de software voor de server gebouwd, Erwin de app.

Roderick legt uit wat bijzonder is aan het Harmonie weermodel:
"De meeste sites gebruiken het wereldwijde en toegankelijke GFS model. Omdat de voorspelling voor de gehele wereld is, is het model niet heel nauwkeurig. Het zogenaamde 'grid' is 28 km. Oftewel voor elk blok van 28 km wordt berekend wat wind, luchtdruk, vochtigheid, enzovoorts doen. Nederland is in dit model niet meer dan een handjevol blokken.
Landelijke instituten zoals KNMI gebruiken veel nauwkeuriger weermodellen. De meeste sites en apps gebruiken die lokale modellen niet, omdat ze verschillen en bij elkaar te groot zijn om te verwerken.
SoarCast is alleen voor Nederland en kan wél het weermodel van het KNMI gebruiken, Harmonie genaamd. Het grid van Harmonie bestaat uit blokjes van slechts 2,5 km."

De site van SoarCast (www.soarcast.nl) toont uitgebreide analyses gericht op soaren en kitesurfen. Daarnaast kan de site automatisch je agenda reserveren. Speciaal voor een snel antwoord op de vraag "is het soarbaar of wordt het soarbaar vandaag" is de app ontwikkeld.
Bij de app kun je eenvoudig door de soarlocaties bladeren, de weergave naar smaak aanpassen en een verwachting delen met je vliegmaatjes. Daarnaast kun je eenvoudig zien hoe de waarnemingen overeenkomen met de voorspelling: het afzwakken van de wind is een uurtje eerder dan voorspelt, dus het weer vliegbaar worden zal mogelijk ook een uurtje eerder zijn.