Bij een ziekenhuisbezoek moeten kankerpatiënten keer op keer hun naam en geboortedatum noemen ter identificatie. Dat is vaak belastend en wordt soms als een inbreuk op de privacy ervaren. Een uitkomst is dan een geautomatiseerd kiosksysteem, waar de patiënt zijn hand op legt ter identificatie en verificatie. Het systeem wijst daarna de weg.
Cablon Medical, producent en leverancier van kwalitatief hoogwaardige medische hulpmiddelen, ontwikkelde zo’n kiosksysteem samen met ziekenhuizen wereldwijd. Managing director Eric Ermstrang legt uit: “Een belangrijke kwestie, vooral bij bestraling, is dat je zeker moet weten dat de juiste patiënt wordt behandeld. De vraag vanuit ziekenhuizen was daarom ook gericht op een veilig systeem dat de mogelijkheid van het verwisselen van patiënten uitsluit. Samen met ziekenhuizen hebben we het systeem CNERGY Go! ontwikkeld, inclusief software, hardware en de integratie met de bestralingsapparatuur.” Dit systeem voldoet aan de wereldwijde wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen.
Biometrische patiëntidentificatie
De sensor van CNERGY Go! scant het patroon van aderen in de handpalm. Het bloedvatpatroon is uniek voor elke persoon en kan hierdoor met zeer hoge nauwkeurigheid worden geïdentificeerd (FAR <0,000001%). “De handpalmscan is de meest nauwkeurige biometrische identificatiemethode”, aldus Ermstrang. De irisscan is minder nauwkeurig en onpraktisch voor veel patiënten; vingerafdruk en gezicht kunnen veranderen onder invloed van bestraling en medicijnen tegen kanker. De handpalmscanner staat op meerdere plaatsen in het behandelcentrum. Bij binnenkomst meldt de patiënt zich aan door ‘een hand te geven’ aan het apparaat. Het systeem weet dan wie aanwezig is voor welke bestraling en verwijst de patiënt door naar de juiste wachtruimte en vervolgens op het goede moment naar de juiste kleedruimte. Voordat de patiënt naar de bestralingsruimte wordt begeleid, worden ook de vereiste individuele hulpstukken door het systeem gecontroleerd, om de patiënt voor bestraling te positioneren en fixeren. Deze controle plus een handpalmscan bepalen of het individuele bestralingsplan kan starten. Bij een positieve match schakelt de CNERGY Go! het bestralingsapparaat in. “We zijn inmiddels in bijna 10 landen actief en weten dat dit systeem helpt om de patiëntenzorg veiliger en efficiënter te maken”, zegt Ermstrang. “Een bestralingscentrum in Duitsland heeft twee keer zoveel behandelingen kunnen doen door van CNERGY Go! gebruik te maken. Dat de resultaten zodanig gunstig waren voor de productiviteit, overtrof zelfs onze eigen verwachtingen. We gaan nu ook in gesprek met radiotherapeutische centra in Nederland om daar te starten met CNERGY Go!. Ons systeem biedt ook in Nederland de mogelijkheid om de veiligheid en verbeteren."