1 april 2023, Diversen

Paramotorvliegen
Handboek voor iedere paramotorpiloot
Paramotorvliegen is een avontuurlijke sport en volop in ontwikkeling. Met dit unieke boek willen de auteurs nieuwkomers in de sport voorzien van een grondige theoretische basis. Het boek staat ook vol met praktische instructies als aanvulling op de opleiding bij een paramotorvliegschool. Ervaren piloten knnen met dit boek hun kennis opfrissen.
Het boek is geschreven door twee enthousiaste luchtsporters. Peter Blokker is alpinist, paraglider, paramotorinstructeur, wingsuitvlieger en ASE-jumper. Hij is de eigenaar van Pedro Verticalo Adventures. Bastienne Wentzel is paragliderpiloot, de hoofdredacteur van het luchtsportmagazine Lift en wetenschapsjournalist. Ze werkt voor het internationale free flight magazine Cross Country en is de eerste auteur an het Engelstalige paraglidingboek "Paragliding - The Beginner's Guide".

1 februari 2023, Diversen

Vrij Vliegen 4e editie
Vanaf februari 2023 is de nieuwe editie van ‘Vrij Vliegen’ leverbaar, het nieuwste Nederlandstalige handboek voor paragliding.

Over de vierde editie
De vierde editie van Vrij Vliegen is compleet vernieuwd! Om te beginnen is het boek veel rijker geïllustreerd. Vrijwel al het beeldmateriaal is vernieuwd. We maakten tientallen nieuwe foto’s, mooiere illustraties en betere grafi eken. De vormgeving is onder handen genomen en gemoderniseerd. De hoofdstukken hebben onderscheidende kleuren en de omslag is een luxe gebonden soft cover.
Het boek is met 216 pagina’s bijna een kwart dikker geworden. De tekst is eveneens flink uitgebreid en geactualiseerd. Het zal zich met deze update kunnen meten met het mooie Engelstalige boek ‘Paragliding - The Beginner’s Guide’ dat op Vrij Vliegen is gebaseerd.

9 mei 2022, AMOLF

First study of CRISPR-Cas defense in individual cells shows remarkable variability
Specialists in single cell dynamics of research institute AMOLF together with CRISPR-Cas researchers of TU Delft were able to measure for the first time how quickly a single cell can build new memory and remove invading DNA using the CRISPR Cas system. Remarkably, they noted a large variability between individual cells in different populations. The results were published on April 25, 2022 in the open access scientific journal Molecular Systems Biology.

10 maart 2022, NWO

Battery Day 2022: samenwerking, testfaciliteiten, regelgeving en recycling
Met een onverwacht grote opkomst van ruim 200 deelnemers uit alle geledingen van industrie en kennisinstellingen was Battery Day 2022, georganiseerd door RAI Automotive Industry, Holland High Tech en Battery Competence Center, een groot succes. Onder andere de nieuwste technologieën, de uitdagingen voor recycling, de behoefte aan testfaciliteiten en de ontbrekende regelgeving kwamen aan bod.

7 maart 2022, AMOLF

A magic top hat for protein folding
Following a single protein inside the cavity of a GroEL chaperone for the first time, researchers at AMOLF led by professor Sander Tans discovered how protein folding can be accelerated. Amino acid chains are pulled inside the open cavity of the chaperone, where they collapse on top of themselves and fold. The findings have implications for our understanding of cellular protein control and folding diseases. The research was published in Science Advances on March 4th.

31 januari 2022, ZonMW

Eigen stamcellen maken jonge kankerpatiënten weer vruchtbaar
Jongens die chemotherapie krijgen tegen kanker zijn later vaak onvruchtbaar. Ans van Pelt ontwikkelde met steun van ZonMW een manier om uit een stukje ingevroren weefsel van hun eigen testikel stamcellen op te kweken. Bij muizen is het gelukt om deze cellen terug te plaatsen in een testikel. Deze muizen krijgen gezonde nakomelingen. Nu is de tijd aangebroken om de therapie voor mensen te ontwikkelen.

4 december 2021, AMOLF

C. elegans schakelt zijn neus voor zout niet per ongeluk uit
AMOLF-onderzoekers ontdekten in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC een genetisch mechanisme dat ervoor zorgt dat een eenmaal gedifferentieerde zenuwcel zijn identiteit behoudt. Het gaat om een neuron dat zout kan detecteren in de worm C. elegans. Die identiteit wordt door een genetische schakelaar tijdens de ontwikkeling van de cel aangezet. Jeroen van Zon en collega’s ontdekten nu hoe het kan dat die schakelaar nooit meer spontaan uit gaat. Het onderzoek staat in het wetenschappelijke tijdschrift eLife.

1 december 2021, AMOLF

Kristallen onder de zonnebank
Promovendus Marloes Bistervels van de AMOLF onderzoeksgroep Self-Organizing Matter, is het gelukt om de vorming van nanocomposieten in de vorm van koralen of vazen, tot in de puntjes te controleren met licht. Door een oplossing met de juiste ingrediënten te beschijnen met UV-licht kan ze op micrometerschaal controleren waar en wanneer er welke structuren ontstaan. Ze publiceert haar bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Materials.

31 december 2020, NWO

Hoe celpopulaties razendsnel alle neuzen dezelfde kant op krijgen
Celpopulaties blijken zich heel snel aan te kunnen passen aan veranderingen in hun omgeving. Dat doen ze niet alleen door genexpressie zoals lang werd gedacht, maar door het veranderen van de fysische en chemische eigenschappen van eiwitten op hun oppervlak. Dat laatste proces duurt seconden in plaats van uren. Onderzoekers van AMOLF en de universiteit Yale ontdekten de snelle aanpassingen met een nieuwe microscopische techniek om kleine levende cellen te bestuderen.

1 oktober 2020, Lift

Recensie Triple Seven Rook 3
Afgelopen maart maakte ik een testvluchtje met de Rook 3 tijdens het Stubai Cup testival. De thermiek was licht maar aanwezig, en binnen de kortste keren klom ik iedereen eruit. Ik keek verbaasd om me heen: thermieken is niet mijn sterkste kant. Meestal vlieg ik ergens onderaan. Kan het zijn dat het scherm toch verschil maakt? Enkele maanden later mocht ik het scherm twee weken meenemen naar de bekende vliegplek Kössen in de Oostenrijkse Alpen om dat uit te vinden.