10 maart 2022, NWO

Battery Day 2022: samenwerking, testfaciliteiten, regelgeving en recycling
Met een onverwacht grote opkomst van ruim 200 deelnemers uit alle geledingen van industrie en kennisinstellingen was Battery Day 2022, georganiseerd door RAI Automotive Industry, Holland High Tech en Battery Competence Center, een groot succes. Onder andere de nieuwste technologieën, de uitdagingen voor recycling, de behoefte aan testfaciliteiten en de ontbrekende regelgeving kwamen aan bod.

1 september 2020, Chemie Magazine

Lignine vindt zijn weg naar commerciële meubelpanelen
Trespa maakt meubelpanelen van papier met thermohardende harsen van fenol. In deze panelen is nu de helft van de fenol vervangen door lignine, in dit geval een bijproduct uit de papierindustrie. Dat is het resultaat van een lange samenwerking tussen onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research en NEMHO, de R&D-afdeling van Trespa. Onlangs bracht het Italiaanse zusterbedrijf Arpa Industriale ze onder de naam Arpa HPL en FENIX NTM® op de markt.

19 april 2017, ECN

New joint venture MOJI to fast track Dutch gasification technology commercialisation
ECN and partner Dahlman Renewable Technology (DRT) have launched a new joint venture to fast track the commercialisation of their gasification technology. MOJI technology efficiently converts a wide range of sustainable feedstocks to electricity, green gas, chemicals and even sustainable fuels. This is an exciting next step in enabling the transition to a sustainable energy system worldwide.

5 april 2016, ECN

ECN zorgt voor Europese certificering van bio-based producten
Op weg naar een duurzame, circulaire economie worden steeds meer producten gemaakt uit biomassa. Dat is materiaal afkomstig van planten die recent groeiden. 'Een product noemen we nu 'bio-based' als een deel uit biomassa bestaat. Het is niet vastgelegd hoe groot dat deel moet zijn,' zegt Jaap Hooijmans, senior onderzoeker bij ECN. Tot nu toe ontbrak het namelijk aan een gecertificeerd label voor bio-based producten. Diverse instanties ontwikkelden wel een eigen label, maar het was voor de consument lastig om te bepalen wat zo'n label precies betekent.

11 januari 2012, Kijk

Op groene stroom door de woestijn
De eerste twee weken van januari racen traditiegetrouw bijna tweehonderd voertuigen door de woestijn in 's werelds bekendste rally, de Dakar. De snelste man van Nederland, Tim Coronel, rijdt al voor de vijfde keer mee, in zijn eentje in een speciaal geprepareerde buggy. Hij bereidt zich voor op een nog spectaculairder toer: volgend jaar doet hij mee in een volledig elektrisch aangedreven buggy. Veel van de innovaties die nodig zijn om dat te volbrengen worden nu al getest.

1 april 2010, Boeken

Bio als basis
B-Basic is een consortium van universiteiten, onderzoeksinstellingen en industrie. Vier jaar lang is onderzoek gedaan met als doel de ontwikkeling van nieuwe concepten voor het bio-based produceren in de chemische en energie-industrie. In dit boek worden de successen en lessen uitgelicht.
BMedia verzorgde de interviews met Gerrit Eggink, Helena Teles, Aukje Zimmerman, Hans Tramper, Janneke van Seters, André Faaij, Roel Bol en Ida van der Klei.

2 november 2009, Chemische Feitelijkheden

Zonnecellen - Stralende toekomst
Energie uit de zon is er in overvloed. Genoeg om iedereen tot in lengte van dagen van stroom te voorzien, maar de kunst is om al die energie nuttig te gebruiken. Dat kan door er met een zonnecel elektrische stroom van te maken. De blauwe zonnepanelen van kristallijn silicium klaren die klus. Je ziet ze steeds vaker op daken van huizen, boten en caravans – of voor lokale stroomvoorziening zoals lichtbakens, boeien en pompen in weilanden.


Brandstofcel - brug tussen brandstof en elektriciteit
Wereldwijd verbruiken we jaarlijks grofweg 450 triljoen Joules aan energie en volgens schattingen zal dit in 2030 nog eens met vijftig procent zijn toegenomen. Tot nu toe wordt de energiemarkt vrijwel volledig beheerst door fossiele brandstoffen. Dat levert niet alleen milieuproblemen op, maar bovendien raakt de voorraad op. Energie-experts denken dat waterstof, het kleinste element, kan bijdragen aan de oplossing voor deze problemen.


Kernenergie: Zorg of zegen?
In 2013 moet de ruim dertig jaar oude kerncentrale in het Zeeuwse Borssele sluiten. Er is gespaard voor de ontmantelingskosten, maar als deze duurder zouden uitvallen staat de overheid garant voor de meerkosten. Verder kan de eigenaar (het energiebedrijf EPZ) een claim voor winstderving indienen, die kan oplopen tot een miljard euro. Vanwege de hoge kosten gaan er stemmen op om de centrale te laten doordraaien zolang hij veilig is.