27 november 2023, AMOLF

Een loodtest met zonnecelchemie
AMOLF-onderzoekers ontwikkelden een eenvoudige test voor het aantonen van giftig lood door gebruik te maken van de speciale eigenschappen van een perovskiet halfgeleider. Dat materiaal is bijvoorbeeld geschikt voor leds en zonnecellen. De spray licht fel groen op in contact met een oppervlak dat lood bevat. De test is 1000 keer gevoeliger dan bestaande tests en de onderzoekers vonden geen vals positieve of vals negatieve resultaten. De studie werd op 27 november 2023 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Technology. (Foto: AMOLF)

2 augustus 2023, AMOLF

Een low-tech manier om high-tech materialen te maken
AMOLF-onderzoeker Christiaan van Campenhout vond een nieuwe, eenvoudige manier voor het maken van een materiaal met een regelmatig bandenpatroon van kristallen. Het patroon dat de kristallen vormen is geen toeval. De onderzoekers kunnen met een simpele opstelling heel precies regelen hoe breed de banden zijn en wat hun onderlinge afstand is. Dat is mogelijk een eenvoudige en goedkope manier om optica, elektronica of sensoren te maken. Het onderzoek is op 2 augustus 2023 gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

1 april 2023, Boeken

Paramotorvliegen
Handboek voor iedere paramotorpiloot
Paramotorvliegen is een avontuurlijke sport en volop in ontwikkeling. Met dit unieke boek willen de auteurs nieuwkomers in de sport voorzien van een grondige theoretische basis. Het boek staat ook vol met praktische instructies als aanvulling op de opleiding bij een paramotorvliegschool. Ervaren piloten knnen met dit boek hun kennis opfrissen.
Het boek is geschreven door twee enthousiaste luchtsporters. Peter Blokker is alpinist, paraglider, paramotorinstructeur, wingsuitvlieger en ASE-jumper. Hij is de eigenaar van Pedro Verticalo Adventures. Bastienne Wentzel is paragliderpiloot, de hoofdredacteur van het luchtsportmagazine Lift en wetenschapsjournalist. Ze werkt voor het internationale free flight magazine Cross Country en is de eerste auteur an het Engelstalige paraglidingboek "Paragliding - The Beginner's Guide".

1 februari 2023, Boeken

Vrij Vliegen 4e editie
Vanaf februari 2023 is de nieuwe editie van ‘Vrij Vliegen’ leverbaar, het nieuwste Nederlandstalige handboek voor paragliding.

Over de vierde editie
De vierde editie van Vrij Vliegen is compleet vernieuwd! Om te beginnen is het boek veel rijker geïllustreerd. Vrijwel al het beeldmateriaal is vernieuwd. We maakten tientallen nieuwe foto’s, mooiere illustraties en betere grafi eken. De vormgeving is onder handen genomen en gemoderniseerd. De hoofdstukken hebben onderscheidende kleuren en de omslag is een luxe gebonden soft cover.
Het boek is met 216 pagina’s bijna een kwart dikker geworden. De tekst is eveneens flink uitgebreid en geactualiseerd. Het zal zich met deze update kunnen meten met het mooie Engelstalige boek ‘Paragliding - The Beginner’s Guide’ dat op Vrij Vliegen is gebaseerd.