29 februari 2004, Outdoor magazine

Aardbeving in Bam
Vrijdag 26 december 2003, Mirjave, Pakistaans-Iraanse grens.
'Bam is door een aardbeving getroffen!'
Ongeïnteresseerd kijken de paar soldaten en chauffeurs mij aan.
'De citadel is verwoest en er zijn duizenden doden gevallen!' probeer ik nog eens.
'We hebben het op het nieuws gehoord', maken de mannen kortaf kenbaar in Farsi en ze gaan verder met eten. De gasten van het restaurantje bij de douane in het Iraanse grensplaatsje Mirjave lijken niet onder de indruk van de berichten over de ramp 400 kilometer verderop. In onze auto volgen we nog een tijdje het BBC nieuws op de radio. Het stadje waar we morgen hoopten aan te komen om een paar dagen te verblijven en de jaarwisseling te vieren heeft minstens 6000 maar misschien wel 20.000 van zijn inwoners verloren. Wat zullen we aantreffen? Kunnen we de weg wel vervolgen of moeten we letterlijk duizenden kilometers omrijden? Onrustig vallen we in slaap.

1 december 2003, Outdoor magazine

Klimmen in de schaduw van Everest
Het prachtige Everest gebied in Nepal is voor de gewone toerist vooral bekend om z'n wandelmogelijkheden. En voor de echte klimmer liggen er aardig wat uitdagingen in de vorm van Mt. Everest en andere achtduizenders. Maar wie schetst mijn verbazing toen ik hoorde dat een volstrekte leek op klimgebied een toppoging kan wagen op een 6000 meter hoge Himalaya-piek! Een verslag van de hoogste klimcursus ter wereld.

1 mei 2001, Outdoor magazine

Strand en duinen
Wat gebeurt er als een fervente bosliefhebber een strandwandeling gaat maken? Als de bosliefhebber denkt dat het strand saai en druk is en weinig afwisseling biedt? Dan komt er een wandeling door weilanden, duinen, en door de dennenbossen. En, oké, ook een stuk langs het strand. En dan moet zelfs de meest verstokte bosfanaat toegeven dat de Schoorlse Duinen allesbehalve saai zijn. En dat je door het uitgestrekte natuurgebied eindeloos en in alle rust kan zwerven.

1 april 2001, Outdoor magazine

Een koninklijke wandeling
Een dik kwartier onderweg van Brummen en we zijn al langs de eerste landgoederen gelopen. Op weg naar het veerpontje over de IJssel liggen Spaensweerd en Konijnenburg, ingeklemd tussen rivier en snelweg. Vissers beoefenen even verderop hun sport in een oude meander van de IJssel: de Hank. Vanaf de pont kun je in de verte de Hanzestad Zutphen zien liggen. We lopen vandaag langs de vochtige, vruchtbare oevers van de IJssel, waar rijke kooplieden in de Middeleeuwen hun landhuizen bouwden, via de heideheuvels van de Posbank naar de uitgestrekte bossen van de Veluwe.

28 februari 2001, Outdoor magazine

Bosch en hei, water en wei
Stel je voor: je bent een klein, plat en nat landje, en je wilt jezelf verdedigen tegen de machtige Fransen. Hoe doe je dat? Door de hele zaak onder water te zetten. Op de zwakke plekken bouw je een fort. Dit is zo ongeveer de essentie van de Hollandse Waterlinie. Het leuke is, dat de forten eeuwenlang niet toegankelijk waren voor het publiek vanwege het militair gebruik ervan, waardoor de natuur de kans kreeg zich te ontwikkelen. Tegenwoordig kun je er prachtig wandelen.