17 augustus 2015, Kijk

Moleculen uit het verleden geven garantie voor de toekomst
Meer broeikasgas in de lucht veroorzaakt meer opwarming van de aarde, dat is bekend. Maar klimaatonderzoekers van het NIOZ op Texel vinden de voorspellingen over klimaatverandering ten gevolge van onze vervuiling niet nauwkeurig genoeg. Met behulp van chemische fossielen kunnen zij nog preciezer voorspellen hoe warm het wordt in de toekomst. Van de resultaten staan de zweetdruppeltjes op je voorhoofd.

9 december 2013, Kijk

Een goede robot is sociaal
Vooral in de zorg zijn ze populair: robots die bijvoorbeeld hulp aan zieken en ouderen verlenen, schoonmaken of de bewaking doen. Hoewel de tientallen projecten voor het ontwikkelen van zorgrobots nog allemaal in de experimentele fase verkeren, lijkt het erop of we in de nabije toekomst steeds meer met robots samen gaan werken, vooral met de zogeheten sociale robots. Maar hoe moeten die zich gedragen willen we ze accepteren in onze nabijheid?

11 januari 2012, Kijk

Op groene stroom door de woestijn
De eerste twee weken van januari racen traditiegetrouw bijna tweehonderd voertuigen door de woestijn in 's werelds bekendste rally, de Dakar. De snelste man van Nederland, Tim Coronel, rijdt al voor de vijfde keer mee, in zijn eentje in een speciaal geprepareerde buggy. Hij bereidt zich voor op een nog spectaculairder toer: volgend jaar doet hij mee in een volledig elektrisch aangedreven buggy. Veel van de innovaties die nodig zijn om dat te volbrengen worden nu al getest.

5 oktober 2011, Kijk

Nobelprijs voor oneindige mozaïeken van atomen
De Israëlische kristaldeskundige Daniel Shechtman heeft vandaag de Nobelprijs voor Chemie gekregen. Shechtman ontdekte begin jaren tachtig dat er niet alleen kristallen bestaan waarin de atomen in een steeds terugkerend patroon geordend zijn, maar dat er vormen zijn met een oneindig patroon zonder herhaling. Deze patronen zijn bekend van Middeleeuwse arabische  mozaieken. De ontdekking van deze quasikristallen zette de fundamentele principes van de kristallografie op zijn kop.