1 oktober 2006, Diversen

Het hoogste poloveld ter wereld
Polo betekent bal in de lokale taal van noord-Pakistan. Het polo is hier dan ook uitgevonden. Althans dat is wat men ons graag doet geloven. De polowedstrijd tussen de koninkrijkjes Chitral en Gilgit zou al 800 jaar op de Shandur pas worden gespeeld. Zeker is dat tegenwoordig elk jaar begin juli het spektakel plaatsvindt: tientallen paarden, honderden terreinauto's en tienduizenden fanatieke Pakistanen die de polospelers aanmoedigen. En een handvol toeristen die getuige zijn van een drie-daags volksfeest.

1 september 2006, Conceptuur

Let food be thy medicine
"Two-thirds of all medicine has a background in food. Research at the interface between food and pharma is important," says Dr. Johan Garssen. In a strategic alliance between Numico Research and the UIPS in Utrecht he investigates the influence of certain oligosaccharides in breast milk on the immune system. These sugars act as prebiotics and in one trial reduced the incidence of allergy in babies by half. "This group of oligosaccharides is capable of much more than we ever imagined."
 

1 september 2006, Diagned

Beslissen op basis van risicoprofilering
Een Europese megastudie wil de vraag beantwoorden of vroege detectie en behandeling van prostaatkanker de sterfte aan deze ziekte kan verminderen. Belangrijk daarbij is dat de kwaliteit van leven van de patiënten niet achteruit gaat. Een stapsgewijze risicoprofilering is één van de middelen die in deze ERSPC studie ontwikkeld zijn. "Een derde van de gevonden tumoren is ongevaarlijk. Het is onaanvaardbaar dat die wel worden behandeld."

1 augustus 2006, IOP

Dutch genomics research in good position to prosper
Prof. Dr. Arjen van Tunen stood at the cradle of the IOP Genomics programme at the dawn of the new millenium.  It was the first national Genomics research programme starting in the Netherlands. Van Tunen is content with the development of IOP Genomics since then, but urges the authorities to let go of traditional divisions: "THE industry and THE universities do not exist," van Tunen says. "Knowledge providers such as Keygene are in between. They should be acknowledged better for their merits and opportunities."
 


Vlamvertragers - Levensredders met een januskop
Televisies, computers, kleding, bouwmaterialen, autobekleding, gordijnen - er is bijna geen materiaal of er zitten wel vlamvertragers in. Ze vallen nauwelijks meer weg te denken uit ons moderne leven. Zonder hun beschermende werking zou de schade bij branden veel groter zijn.
Desondanks blijven brandvertragers een keuze tussen twee kwaden: er worden ongelukken door voorkomen, maar de verbindingen zélf zijn voor mens en milieu lang niet altijd zonder gevaar. Sommige broomhoudende verbindingen verstoren bijvoorbeeld de werking van het schildklierhormoon. Deze stoffen worden zelfs teruggevonden bij dieren die in de diepe oceaan leven, wat aangeeft dat ze zich ophopen in het milieu en daardoor tot ver van de bron schade kunnen aanrichten. Onderzoekers speuren dan ook naar oplossingen om materialen brandveilig te maken zonder schade te berokkenen aan mens en milieu. Belangrijkste punt daarbij is tegengaan dat vlamvertragers in het milieu terecht komen. Een heel ander probleem is dat vlamvertragers vaak de eigenschappen verslechteren van het materiaal waarin ze zitten. Inmiddels zijn daar een paar slimme oplossingen voor bedacht.

28 februari 2006, Conceptuur

Antigenen op een presenteerblaadje
Mensen met een goed werkend afweersysteem ontwikkelen minder snel tumoren dan mensen met een verzwakte afweer. Ongeneeslijk ziek verklaarde kankerpatiënten genezen soms wonderbaarlijk na een stevige infectie  als gevolg van het afweersysteem. Hieruit moge blijken dat het afweersysteem ook in werking is bij tumoren. Tumorafweer bestaat dus wel degelijk. De stimulering van het immuunsysteem om op te treden tegen tumoren is een belangrijke stap richting een vaccin tegen kanker. Dendritische cellen spelen een grote rol bij deze therapie.