1 november 2007, Diversen

TI Pharma maakt snelle start van life sciences projecten
Tweeduizendzeven was het jaar van de start van de projecten voor het Top Instituut Pharma. Het topinstituut is in juli 2006 officieel gelanceerd. Het is uniek als zogenaamd public-private partnership waarin academia, bedrijfsleven en regulatoire instellingen samenwerken. Het doel is de efficiëntere ontwikkeling van geneesmiddelen waardoor de patiënt sneller en goedkoper genezen kan worden. Met het uitvoeren van een sterk R&D programma, het opzetten van een trainingsprogramma en het zoeken van de samenwerking buiten de grenzen werkt het topinstituut aan het vestigen van zijn naam.

1 november 2007, Chemische Feitelijkheden

Rubber - Rekbare polymeerketens
Al duizenden jaren geleden gebruikten mensen in Centraal- en Zuid-Amerika natuurrubber voor hun kleding en gebruiksvoorwerpen. Als basis diende latex, het sap van de rubberboom. Sinds de 19e eeuw kunnen chemici ook synthetisch rubber maken uit olieproducten. Karakteristieke eigenschap van rubber is de elasticiteit - denk maar aan het elastiekje dat gemaakt wordt van natuurrubber. Onbehandeld zijn rubberpolymeren echter helemaal niet elastisch. Daarvoor moet het materiaal eerst gevulkaniseerd worden: een proces waarbij zwavelbruggen crosslinks vormen tussen de polymeerketens.

1 oktober 2007, Conceptuur

How big will their success be?
Monoclonal antibodies are the quickly rising stars of cancer therapeutics. One of the first fully human therapeutic antibodies is developed by the partly Dutch biotech company Genmab. The first trials with this therapeutic, HuMax-CD20, show amazing results against B-cell chronic lymphocytic leukemia. Genmabs EVP and CSO Jan van de Winkel is thrilled about the success. "I think this is one of the best examples of an academic concept taken to the clinic."

1 oktober 2007, Conceptuur

Dextran microspheres release proteins where and when needed
A drug delivery system based on a dextran hydrogel is on the virge of commercialization. Prof.  Wim Hennink incorporates therapeutic proteins into dextran-based microspheres. These proteins are released by diffusion and degradation of the hydrogel. Timing of release is crucial and can be precisely tuned. Hennink has been working on this new system since the early nineties. The pharmaceutical company Octoplus is now 'valorizing' it by taking it to the clinic. "Valorisation is the translation step needed to go from academic concept to industrial product."


Brandstofcel - brug tussen brandstof en elektriciteit
Wereldwijd verbruiken we jaarlijks grofweg 450 triljoen Joules aan energie en volgens schattingen zal dit in 2030 nog eens met vijftig procent zijn toegenomen. Tot nu toe wordt de energiemarkt vrijwel volledig beheerst door fossiele brandstoffen. Dat levert niet alleen milieuproblemen op, maar bovendien raakt de voorraad op. Energie-experts denken dat waterstof, het kleinste element, kan bijdragen aan de oplossing voor deze problemen.


DNA sequencing - ontrafelen van de levenscode
DNA is het molecuul van het leven. De code waarin alle instructies voor onze cellen wordt geschreven bestaat uit de letters A, C, G en T: de vier basen die de bekende wenteltrapstructuur van DNA vormen. Het lezen van die code komt neer op het bepalen van de basenvolgorde, ook wel sequencing genoemd. Dit kunstje beheersen biochemici al dertig jaar. Maar dan met relatief kleine genomen of met delen van grotere genomen. Ontrafeling van het menselijke DNA met 3 miljard basenparen bleek heel wat moeilijker.