11 oktober 2011, C2W

Reserveonderdelen uit de printer
3D-printen is hot. De fablabs waar je produkten uit een 3D-printer kan laten maken schieten als paddenstoelen uit de grond. Met een digitaal ontwerp print je zo een auto-onderdeel of stuk speelgoed uit. Liever thuis aan de slag? Dat kan. Zelfbouwpakketten van deze apparaten bestel je voor rond de duizend euro. Serieuze toepassingen zijn er ook. De medische wereld is al ver gevorderd in het ontwikkelen van geprinte, levende reserveonderdelen voor het menselijk lichaam.

5 oktober 2011, Kijk

Nobelprijs voor oneindige mozaïeken van atomen
De Israëlische kristaldeskundige Daniel Shechtman heeft vandaag de Nobelprijs voor Chemie gekregen. Shechtman ontdekte begin jaren tachtig dat er niet alleen kristallen bestaan waarin de atomen in een steeds terugkerend patroon geordend zijn, maar dat er vormen zijn met een oneindig patroon zonder herhaling. Deze patronen zijn bekend van Middeleeuwse arabische  mozaieken. De ontdekking van deze quasikristallen zette de fundamentele principes van de kristallografie op zijn kop.

27 september 2011, Riser

"Er gaat eigenlijk nooit wat mis"
Langs de richel bij het fort van St. Vincent-les-Forts en boven het Franse Lac Serre Poncon dwarrelt een rood acro-scherm met een oranje harnas en een groen gekleed mannetje eronder. Schijnbaar moeiteloos komen de tumbles, helico's, SATs, spiralen, stalls en diverse combinaties van dat alles voorbij. Een korte touchdown voor het talrijke publiek bij de startplek en hup, weg is 'ie alweer. Anthony Green, de helft van de AcroTwins, is op bezoek om wat mooie opnamen te maken. Tussendoor neemt hij de tijd voor onze vragen. 

1 april 2011, IOP

The quest for a cure for mitochondrial diseases
Jan Smeitink's purpose in life is finding a cure for mitochondrial diseases. Every year he sees hundreds of children with genetic mitochondrial defects in his clinic. The majority of the kids do not live to be adults. The energy factories of their cells, the mitochondria, fail to produce enough energy for other cellular processes. The result is a plethora of multisystem diseases. The IOP Genomics project has resulted in the development of a high-throughput screening platform for live cells using state-of-the-art imaging techniques. Hundreds of potential drugs for mitochondrial disorders can be tested using this platform. In the near future, this will lead to a cure for some of the mitochondrial diseases.