22 november 2012, NPC Highlights

Good to hear what is out there
Many NPC projects are coming to an end. The PhD students involved are about to be released onto the career market. Many of them are not sure about what to do after their graduation, as became clear when the application was opened of the BioBusiness Summerschool 2012. The summerschool introduces the students to 'the business world of Life Sciences'. As many as 70 PhDs attended the week long summerschool in Amsterdam to hear about opportunities in large companies, the possibilities to start a business and to have opportunities to extend their network.

1 juli 2012, Riser

Steilspiralen op het droge
In een loods aan de rand van Heemskerk staat een bijzonder apparaat. Een stevige stalen paal met een ronddraaiende arm erop bevestigd, staat met dikke bouten in het beton geklonken. Het is een van de drie G-force Trainers ter wereld, een G-krachtsimulator speciaal ontwikkeld voor paragliders. De Oostenrijkse vliegtuigbouwkundige Thomas Grabner ontwierp en bouwde het eerste exemplaar. Max Morriën en Thijs Versloot haalden het apparaat naar Nederland en leerden van Grabner hoe je het moet bedienen. Sinds kort geven ze trainingen en cursussen.

11 januari 2012, Kijk

Op groene stroom door de woestijn
De eerste twee weken van januari racen traditiegetrouw bijna tweehonderd voertuigen door de woestijn in 's werelds bekendste rally, de Dakar. De snelste man van Nederland, Tim Coronel, rijdt al voor de vijfde keer mee, in zijn eentje in een speciaal geprepareerde buggy. Hij bereidt zich voor op een nog spectaculairder toer: volgend jaar doet hij mee in een volledig elektrisch aangedreven buggy. Veel van de innovaties die nodig zijn om dat te volbrengen worden nu al getest.

10 januari 2012, Chemische Feitelijkheden

Goud - Een onmisbaar metaal
Voor zo'n bekend element is er maar weinig van. De hele wereldvoorraad goud past makkelijk in vier Olympische zwembaden. Al eeuwenlang zoeken alchemisten naar de Steen der Wijzen om goud uit lood en andere elementen te maken. Dat is nog niemand gelukt, en dat is maar goed ook want dan was de waarde van goud zeker gedaald. Het was dan onmogelijk geworden om het als onderpand voor ons dagelijkse geldverkeer te gebruiken. Ook gouden sieraden hadden weinig waarde meer, ondanks de bijzondere glimmend gele kleur.